Miscarea fizica si dezvoltarea creierului

barna 3

 

De ce avem creier?? Raspunsul nu este evident, daca il asculti pe acest domn:

(pentru cine nu are timp sa vizioneze, pe scurt, prezentarea spune ca , pe scara evolutiei sistemul nervos si creierul au servit in primul rand la coordonarea miscarii, si toate functiile mai complexe care au aparut ulterior  nu mai au nici o valoare in absenta miscarii)

O parte foarte mare  din creierul nostru este dedicata controlului miscarii, iar dezvoltarea dexteritatii de miscare se face prin exercitiu –  incercare/esec/reusita/incercare noua. In urma acestui proces creerul creste in dimensiuni si complexitate. De fapt cel mai mare procent de crestere a masei cerebrale (cerebel si emisfere cerebrale)   se datoreaza dezvoltarii capacitatii de miscare.

Asa ca, dragi parinti, dati ocazii copilului sa se miste – in toate felurile posibile.

De fapt, el se va misca oricum, fie ca-i dati ocazia sau nu.

Insa,  daca vreti ca acest proces de dezvoltare motorie sa se petreaca mai repede si mai bine, puneti-i la dispozitie obiecte (jucarii?)  care sa permita  manipularea in cele mai diverse feluri, si pe care sa-si poata testa toate formele de dexteritate – de la cele mai fine miscari ale degetelor, la colaborarea intre maini si pana la  sinergizarea intregului corp in miscare si  controlul  echilibrului static si dinamic.

Body awareness (capacitatea de a iti intelege pozitia si miscarea corpului) si stereognozia  (capacitatea de  a recunoaste obiectele in lipsa stimulilor vizuali sau de alta natura inafara de cel tactil) au nevoie de nenumarate incercari si testari cu obiecte de toate dimensiuni,e, formele, texturile, greutatile posibile.

De fiecare data cand copilul incearca ceva nou, el invata ceva, si creerul lui creste.

Dar de ce sa grabim acest proces prin interventie activa? Pentru ca, cu cat copilul se va dezvolta motric mai repede, cu atat va fi mai ferit de accidentarile inerente invatarii mersului, alergatului , cataratului, lucrului cu sertarele, cu foarfeca,  etc. Cu alte cuvinte, nu interzicerea sau amanarea  acestor activitati este solutia, ci efortul de a pregati copilul cat mai repede si mai bine in a-si folosi corpul cat mai eficient si in siguranta.

Asa ca, atunci cand cumparati o jucarie, uitati-va atent si imaginati-va in ce fel se va juca copilul cu ea. N-o mai luati doar pentru ca e draguta.Termenul de „jucarie senzoriala” poate parea doar o alta inventive a comerciantilor pentru a cere mai multi bani. Dar nu trebuie sa-i credeti pe cuvant. Ganditi cu propriul vostru creer :). Urmariti copilul si veti intelege cum se joaca, ce preferinte are, si ce jucarie va isi va atinge scopul sau nu.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s