Despre importanta miscarii fizice la copii si ce putem noi face pentru asta

Desi am mai scris despre asta, revin acum, pentru ca este un subiect important si imi aduce “apa la moara” . Am inceput sa construiesc “jucarii” pentru copilul meu pornind de la nevoi pe care le descopeream odata ce observam tendintele si pornirile sale naturale, si acum imi dau seama ca am acoperit in timp o tema foarte importanta cu o multime de obiecte si echipamente, si incerc sa le explic aici.

Miscarea fizica este principalul motor al dezvoltarii creierului in primii ani de viata (conferinta TED relevanta  aici). Una din marile realizari ale copilului este invatarea mersului si stapanirea echilibrului. Desi reflex mersului exista inca de la nastere, mersul si echilibrul sunt activitati complexe care necesita mult timp pentru a fi stapanite, pentru ca trebuiesc invatate, in paralel cu  cu maturizarea (mielinizarea) cailor de conducere in creier si nervii periferici si dezvoltarea musculaturii posturale ( articol relevant aici ).

Acest lucru se petrece in mod natural,  copilul incercand sa se deplaseze pe baza reflexelor si impulsurilor preexistente la care  creierul sau adauga treptat finete si control miscarilor.

Invatarea mersului  extinde aria de explorare a copilului, ii  deschide orizonturi noi si este un pas esential in castigarea indepedentei. Procesul de invatare este lung si anevoios si este o perioada in care copilul nu este ferit de riscul de accidentari. Desi cu totii ne dorim ca aceasta perioada sa fie cat mai scurta, durata ei depinde in mare masura de procesele biologice care se petrec in corpul copilului, de maturizare a tesutului nervos. Totusi, cu incurajare si sprijin, copilul poate trece mai usor si mai repede peste aceasta perioada de tranzitie. Ulterior mersul si echilibrul sunt perfectionate pana la varsta adulta si orice activitate care vine in ajutorul acestui process este binevenita.

De aceea, atelierul nostru a creat si promoveaza o linie intreaga de  unelte care vin in ajutorul copilului in acest proces. Cu cat copilul va invata mai repede sa mearga, cu atat va fi mai ferit de posibilele accidentari,  isi va mari spatiul de explorare si va fi mai independent.

Panoul Prima Aventura este un produs original Leea si este special creat pentru a oferi cele ai diverse si accesibile modalitati de ridicare in picioare. Alaturi de manerele fixe, pozitionate pe panou la diverse inaltimi si in diverse pozitii si colorate pentru a fi mai atractive, am adaugat si o franghie care permite copilului explorator sa isi incerce puterile si sa isi dezvolte musculatura.

www.GIFCreator.me_kddZ3b

Oglinzile sunt un alt mod de a atrage copilul si de a-i oferi o motivatie in  plus.

Panoul este creat ca si accesoriu pentru Statia de Joaca, insa poate fi folosit si independent de ea, putand fi fixat pe perete cu ajutorul unor sine speciale

 

Minikartul premergator permite copilului sa faca pasi si sa inainteze sprijinindu-se cu mainile de maner. In acest fel copilul isi intareste musculatura picioarelor si a spatelui in pozitia fiziologica de mers, inainte de a putea sa mearga singur.

Minikartul de la Leea este masiv, solid si ofera un sprijin stabil. El are o inovatie unica – frana care permite deplasarea sa doar catre inainte. In acest fel copilul are sprijin cand se dezechilibreaza catre spate.

Minikartul se obtine de fapt  prin adaugarea unui accesoriu la piesele care exista in pachetul de baza al Statiei de joaca, accesoriu care costa  mult mai putin decat  un minikart cumparat separate de aceeasi calitate.

ultimul model, cu maner:

 

Setul de doua barne permite dezvoltarea in continuare a simtului echilibrului. Pe masura ce copilul invata sa mearga, aria de deplasare se ingusteaza in mod natural, iar barnele de la Leea, prin dimensiunile alese, ajuta copilul sa se antreneze pentru acest lucru.

1T8A0267

Desi sunt un instrument simplu si aparent banal, barnele Leea permit o multitudine de exercitii si pot fi folosite o lunga perioada de timp (de la 1 la 3 ani si chiar ma mult) – mersul simplu (sprijinit si singur)  pasul de urcare si coborare de pe barna, pasul peste spatiul dintre doua barne, schimbarea directiei de mers, mersul lateral (step-and-slide), mersul cu spatele, mersul pe plan inclinat (cu o barna pozitionata cu un capat deasupra celeilalte barne), mersul fandat, mentinerea echilibrului intr-un picior pe barna, si chiar alergare si rostogolire pe barna! Toate aceste exercitii au multiple beneficii –  de la dezvoltarea misculaturii la perfectionarea miscarii si a capacitatii de concentrare. Cel mai interesant este ca exista o atractie naturala, instinctiva a copilului pentru multe din aceste exercitii, odata barna pusa la dispozitia sa, el va incepe sa o foloseasca fara prea multe invitatii. Ulterior el poate fi ajutat sa descopere si exercitiile mai elaborate.

Barnele Leea sunt create cu grija pentru detaliu, fiind acoperite cu saltea de gimnastica si avand capetele de contact cu solul acoperite cu cauciuc antiderapant, asigurand stabilitate.

 

Balansoarul  este o activitate placuta dar pentru copilul mic este si o forma de antrenament al echilibrului. Balansoarul Leea , continut in pachetul de baza al Statiei de Joaca, are o particularitate fata de majoritatea balansoarelor existente pe piata, copilul urcat in el nu mai are contact direct cu solul la picioare, miscarea realizandu-se doar prin deplasarea centrului de greutate de catre copil. Astfel copilul isi armonzeaza miscarile ample si isi dezvolta capacitatea de a-si intelege intreg corpul fizic (body awareness). Este extraordinar sa observi cum copilul intre 1 si 2 ani trece de la miscari scurte si smucite la miscari ample si armonioase si descopera placerea balansului.

 

Leaganul-pendul  este un leagan sportiv si aventuros care deobicei isi gaseste locul in salile de gimnastica, folosirea lui necesitand mult mai mult efort si pricepere decat leaganul obisnuit cu sezut intre doua puncte de prindere. Folosirea lui – pe langa placerea aventurii – dezvolta musculatura si coordonarea.

 

Toboganul nu necesita prea multe explicatii. Toboganul de la Leea este o modalitate excelenta de a incuraja miscarea fizica in casa, datorita faptului ca este minimal,  demontabil si usor de stocat atunci cand nu e folosit. Pe langa utilizarea sa “clasica” el insa poate fi flosit in multe alte feluri de catre copilul care in mod instinctiv va cauta provocari pentru a-si dezvolta abilitatile. Si spre deosebire de locurile publice, unde toboganele se folosesc conform regulilor, acasa este permisa explorarea. Copilul poate urca pe panta toboganlui in patru labe sau in picioarele goale, poate cobori pe burta, poate incerca orice fel de folosire – atata timp cat este asistat de catre un adult!

 

Ne vedem in magazin!! 🙂

later edit: vreau sa  scriu si despre produsul pe care il am in pregatire – scara de brahiere. Nici de asa ceva nu stiam ca exista si nici cat de importanta este, dar i-am facut Leei inca de acum doi ani o bara  ca un trapez,  prinsa cu cordelina in tavan, de care se putea agata si legana

si dupa aproape doi ani de folosire ocazionala, uite unde s-a ajuns:

 

Brahierea –  leganatul cu mainile din  creanga in creanga –  este o activitate fizica super benefica –  dezvolta centura scapulara, capacitatea plamanului, oxigeneaza lobii superiori ai plamanului, creste imunitatea si dezvolta musculatura si simtul echilibrului in general. Ea vine natural –  da-i copilului o bara si se va agata de ea, din motive evidente de inrudire cu maimutele :). Eu nu aveam scara de brahiere si nici nu stiam ce este aceea, cand am intuit nevoia Leei de a se agata de o bara. Acum am citit despre asta si incerc sa fac disponibila o varianta pentru acasa. O scara de brahiere profesionala veti gasi doar in salile de fitness superdotate pentru copii sau in centrele de terapie, si costa foarte mult- spre 1000 de Eur. Eu incerc sa o fac disponibila la un pret mult mai mic, dar mai am ceva de lucru…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s