interactiunea parinte-copil, minut cu minut.. :)

 

si iata ca s-a publicat si filmuletul cu mine explicand ce si cum despre Statie, multumesc Despa Film si Ideas Chat pentru oportunitate!!

 

Realizatorii au comprimat trei ore de discutie in trei minute si vad din structura filmului ca au muncit serios la el…. si cred ca au reusit sa scoata esentialul din ceea ce am vrut eu sa spun, desi as mai fi spus muuuuulte :), asa ca simt nevoia sa ma intind cu explicatiile aici :)))

Da, Statia de Joaca a fost creata din nevoia mea de a construi obiecte pentru Leea, insa incercand sa motivez aceste obiecte (sa le fac cat mai folositoare), si avand-o pe Leea langa mine permanent,  am inceput sa inteleg lucruri legate de nevoie copilului, de relatia parinte-copil, de felul in care se dezvolta si devine copilul. Si iata ce cred eu despre aceste lucruri:

De ce e importanta miscarea fizica, cat mai multa si cat mai complexa si diversa:

 • copilul castiga controlul asupra propriului corp mai repede, ceea ce-i permite sa exploreze mai departe si sa fie mai in siguranta
 • creierul copilului se dezvolta proportional cu nivelul de complexitate al miscarilor pe care trebuie sa le coordoneze
 •  toate celelalte beneficii pe care le stim ca sunt bune si pentru adulti

 

De ce cred ca e nevoie sa punem la dispozitia copilului instrumente pentru miscare fizica :

 • pentru ca in mediul obisnuit, copilul nu are diversitatea suficienta pentru a exersa miscarea in cat mai multe feluri, in siguranta: rampe inclinate, obstacole, bara de tractiune, treceri de nivel, instrumente cu echilibru instabil, franghii etc. Adica, le gasim in multe parcuri, dar nu e suficient in opinia mea. Cat stai in parc? o ora? doua? Ziua are 12 ore..
 • pentru ca nu vrem sa lasam copilul sa umble la sertarele si mecanismele „adevarate” ca sa nu le strice. Trebuie sa-i furnizam aceleasi lucruri , insa construite  special pentru joaca.
 • pentru ca, in „lupta” pentru minutele zero-plictiseala, miscarea fizica si investigarea realitatii fizice sunt surse inepuizabile de activitati.
 • pentru ca , in acest domeniu, nimic nu este „prea mult”

De ce cred ca trebuie promovat acest lucru:

 • pentru ca aud prea multi parinti cu „NU te urca pe aia. Nu umbla acolo, NU alerga, NU te atarna, …
 • pentru ca vad cat de mult e admirata fiica mea pentru dexteritatea ei fizica, dar tot ce am facut a fost sa-i pun la dispozitie activitati
 • si cat e de sanatoasa si cat de rar raceste
 • pentru ca parintii nu vor sa-si transforme casa in sala de gimnastica, dar nu stiu ca nu e nevoie, se poate si mai „discret”
 • pentru ca prea multi parinti nu sunt dispusi sa se straduiasca sa estimeze riscul real al unei activitati fizice, inainte de a o interzice
 • pentru ca inca mai aud ca „pe vremea mea nu se faceau atatea lucruri pentru copii, si uite ce bine si voinic sunt” (lol 🙂 )

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s